Ο οίνος της Πιερίας

Μοιράσου
  • 1
  •  
  •  
  •  
    1
    Share
Φωτογραφίες SHUTTERSTOCK

Διήμερο οινογνωσίας, μια ευκαιρία να περιηγηθούμε και να γνωρίσουμε μία ακόμα ενδιαφέρουσα αμπελοοινική περιοχή.
Συνεχείς ομαλοί λόφοι από τα Πιέρια όρη έως τον Θερμαϊκό, κατάλληλα εδάφη και ήπιο κλίμα ήταν οι παράγοντες που ευνόησαν την αμπελοκαλλιέργεια στην Πιερία από τους αρχαίους χρόνους. Τάφροι αμπελιών έχουν ανασκαφεί στη Μεθώνη, στον Μακρύγιαλο, στο Κίτρος αλλά και στην ορεινή Ρητίνη. Εξάλλου, η λέξη «Μεθώνη» προέρχεται από το «μέθυ», που σημαίνει «οίνος».

Από τα καπνά στο Trebbiano

Ο Απόστολος Κούρτης έχει τον πιο ορεινό αμπελώνα στους πρόποδες των Πιερίων. Ξεκίνησε με 4 στρέμματα, γιατί όλοι του έβαζαν φρένο. Η περιοχή τους έβγαζε κεράσια και καπνά. Ο πεισματάρης Απόστολος επεξέτεινε τον αμπελώνα, έφτιαξε ένα χαριτωμένο, χειροποίητο οινοποιείο-κελάρι, δουλεύει με ξενοδοχεία και ταβέρνες και πήρε χρυσό στον Διεθνή Διαγωνισμό Βερολίνου για το Οινόβιον 2013. Το Trebbiano έδωσε το 2013 ένα εξαιρετικό κρασί, μεστό, με μέλι και καβουρδισμένο φουντούκι, ενώ για τα Οινόβιον και Ονειρος δουλεύει ωραία Ξινόμαυρο, Merlot και Cabernet.

Νοτιότερα, το «Αστέρι» του Νίκου Μάνου διαθέτει 140 στρέμματα με Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μαυροτράγανο και διεθνείς ποικιλίες. Στο Λιτόχωρο εκτείνεται ο 150 στρεμμάτων αμπελώνας του Θανάση Γραμματόση, που εμφιαλώνει προσωρινά στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη λευκό Μαλαγουζιά-Ασύρτικο και ερυθρό Syrah-Merlot. Ενδιαφέρον το Syrah ’09 με πικάντικη σπιρτάδα.

Sangria στην Κατερίνη

Μεταξύ Κατερίνης και Κεραμιδίου θα σας υποδεχτεί ο Δημήτρης Παπαγιαννούλης. Το σαν κεραμίδι αργιλοπηλώδες έδαφος έδωσε το όνομα στις ετικέτες του οινοποιείου. Το «Κέραμος» 2012 από Merlot, Αγιωργίτικο, Cabernet με διακριτικό βαρέλι και ζωηρές τανίνες, το ροζέ Syrah, Αγιωργίτικο που οι 22 ώρες εκχύλισης του χαρίζουν φρεσκάδα και αρωματική ένταση, και το λευκό από μικρόρωγο Μοσχάτο της Αιγιαλείας. Εκπληξη η Sangria από 100% Merlot. Εξω από την Κατερίνη βρίσκονται το οινοποιείο και ο αμπελώνας της οικογένειας Ξηρομερίτη. Στο πωλητήριο όμως, μέσα στην πόλη, θα βρείτε όλα τα προϊόντα τους, κρασιά, τσίπουρο, γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες. Πολύ ξεχωριστή η μαρμελάδα με κρασί και δαμάσκηνο.

Στο κελάρι Αδάμου ξεκίνησαν αρχές του ’90 να φτιάχνουν κρασί για την οικογενειακή ταβέρνα. Το Δεσποτικόν 2011 από Cabernet Sauvignon, μικρής απόδοσης, με 2 χρόνια βαρέλι, διαθέτει γερή, πικάντικη μύτη και μπαχαρένιο στόμα, αν και νεαρό ακόμα.

Στο Κτήμα Χρυσοστόμου, με το όμορφο πέτρινο κελάρι, αξίζει προσοχής η Μαλαγουζιά περασμένη 6 μήνες σε δρύινο βαρέλι, το Ασύρτικο με τη ζωηρή οξύτητα και το χαρμάνι Ξινόμαυρου-Λημνιώνα για το ροζέ και ερυθρό Μουσαίος.

Ερατεινές Ευχές

Στον Κολινδρό βρίσκεται το Κτήμα Πιέρια Ερατεινή, ένας εξαιρετικός αμπελώνας που παράγει επίσης εξαιρετικά κρασιά (εκτενής αναφορά στο τεύχος 50 του «Οινοχόου» και στο www.oinoxoos.net). Υπεύθυνοι για όλα δύο διαπρεπείς οινολόγοι, ο Παύλος Αργυρόπουλος και ο Ανδρέας Πάντος, που γεμίζουν τα ποτήρια μας με Ερατεινές Ευχές, κόκκινες και λευκές, μοσχάτες Βlink φυσαλίδες και ένα εμβληματικό Syrah, που δεν φοβάται να πει πως ο Βασιλιάς είναι Γυμνός!

Μια Μαλαγουζιά από το Κίτρος

Το Κίτρος είναι η μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της περιοχής. Πριν από λίγα χρόνια, το οινοποιείο Kitrvs έκανε δυναμική εμφάνιση με μια ωραία, φρουτώδη Μαλαγουζιά και ένα Syrah γεμάτο, με θαυμάσια πολυπλοκότητα και ολοστρόγγυλες, δυνατές τανίνες. Αλλά στο Kitrvs δεν επαναπαύονται στις δάφνες τους. Επόμενη έκπληξη, το πιπεράτο Αglianico και φέτος το λευκό Verdicchio, γεμάτο αρώματα αμυγδάλων.

Ισως σε μερικά χρόνια, ξεφεύγοντας από την κυριαρχία των διεθνών ποικιλιών, η Πιερία να αναδειχθεί σε ελκυστική αμπελουργική ζώνη. Μαζί με το Ξινόμαυρο, που αποδεδειγμένα ευνοείται στην περιοχή, κάποιοι οινοποιοί ίσως ασχοληθούν με το Σκαλίσιο, τη Βάφτρα, τη Φτελιά, το Βουλγάρικο ή ό,τι απέμεινε από τις ντόπιες ποικιλίες.

Κτήμα Κούρτη, T/23510-98.521, www.ktimakourti.gr
Oινοποιείο Αστέρι, T/23510-52.350 και 6977-521.460
Μυθικό Βουνό, Α. Γραμματόση 23520-22.761 και 6944-504.427
Οινοποιία Παπαγιαννούλη, T/23510-31.363, www.papagiannouliswinery.gr
Kτήμα Ξηρομερίτη, T/6977-064.157, www.ktimaxiromeriti.gr
Kitrvs, T/ 23510-77.724, www.kitrus.gr
Kελάρι Αδάμου, T/23510-71.990, www.adamos-cellar.gr
Κτήμα Χρυσοστόμου, T/6947-433.162, www.chrisostomou.gr
Κτήμα Πιέρια Ερατεινή, T/6972-274.177, www.ktimapieriaeratini.gr

Αφήστε μια απάντηση